Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Het hangt er vooral van af onder welk paritair comité je valt. In bepaalde sectoren is het toekennen van de koopkrachtpremie dus wel verplicht. In andere sectoren is het een vrijwillige beslissing om deze premie toe te kennen.
Wat is de koopkrachtpremie?
Voor 2023-2024 is er geen loonsopslag mogelijk bovenop de index of de baremaverhogingen. De loonnorm werd immers vastgesteld op 0%. Om de koopkracht toch aan te zwengelen, toverde de regering als antwoord hierop een koopkrachtpremie uit haar hoed.
Het komt erop neer dat ondernemingen met positieve bedrijfsresultaten in 2022, hun medewerkers kunnen belonen met deze koopkrachtpremie. Niet in geld, wel in de vorm van consumptiecheques. Met deze cheques kunnen jouw medewerkers tot en met 31 december 2024 dezelfde zaken kopen als met de maaltijd- en ecocheques.
Hoeveel bedraagt de koopkrachtpremie?
Het bedrag van de koopkrachtpremie hangt af van jouw resultaten.
- 500 euro voor bedrijven met goede resultaten in 2022
- 750 euro voor bedrijven met zeer goede resultaten in 2022
Stem zeker af met je boekhouder of je aan een van deze voorwaarden voldoet.
Let wel: op de premie betaal je als werkgever een bijzondere bijdrage van 16,5%. Zowel de premie als de bijdrage zijn fiscaal aftrekbaar.
Ben je nu verplicht om de koopkrachtpremie toe te kennen?
Er zijn momenteel 3 opties
1. Jouw sector heeft de koopkrachtpremie verplicht
2. Jouw sector legt geen verplichting op. Je kan in dit geval vrijwillig de koopkrachtpremie toekennen.
3. De onderhandelingen in jouw sector zijn nog niet afgerond. Je moet dus de definitieve beslissing afwachten.
Verplicht
Controleer zeker of jouw paritair comité onder deze verplichting valt. PC 200 en PC 124 staan alvast op deze lijst. Hierbij volg je de ‘spelregels’ die jouw paritair comité heeft bepaald.
Vrijwillig
Heeft jouw sector niets voorzien? Dan kan je als werkgever vrijwillig de koopkrachtpremie aan jouw medewerkers toekennen. De deadline hiervoor ligt op 31 december 2023.
Dit kan op 2 manieren:
- Via een ondernemings-CAO
- Via een individuele overeenkomst wanneer een CAO niet mogelijk is
Wil je de spelregels van de koopkrachtpremie juist toepassen? Wij helpen je hierbij.
Lees hier meer over hoe wij het proces van aanwerving en selectie optimaliseren en uw organisatie helpen de juiste talenten aan te trekken en te behouden
Meer weten? Stel je vragen aan ons. We helpen je graag verder.