Een medewerker die overuren presteert ben je uiteraard heel dankbaar. Denk hierbij zeker ook aan de inhaalrust die hier in principe tegenover staat.
Nu is de vraag: wie beslist wanneer die inhaalrust wordt opgenomen? Heeft jouw medewerker hier vrij in te kiezen of bepaal je dit als werkgever zelf?
Het verhaal van Kristof
Kristof heeft met zijn bedrijf een drukke periode achter de rug. Een periode waarin heel wat overuren werden gepresteerd. Een van zijn medewerkers komt hier nu inhaalrust voor vragen. Op zich geen probleem. Kristof weet dat hij naast de toeslag voor het overwerk ook nog eens betaalde inhaalrust moet voorzien. Alleen komt de periode waarin de medewerker de inhaalrust wil opnemen niet goed uit… Wat nu?
Wie bepaalt wanneer de medewerker inhaalrust mag opnemen?
Wettelijk gezien is hierrond niets bepaald. Strikt gezien kan je dus als werkgever zelf het tijdstip bepalen.
Ons advies? Doe dit in onderling akkoord. Of beter nog: leg zelf afspraken rond inhaalrust vast in je arbeidsreglement. Dan is het ineens voor iedereen duidelijk en verklaart iedereen ook akkoord te zijn met deze afspraken.
Maximale periode voor inhaalrust
Hou er wel rekening mee dat de inhaalrust binnen de referteperiode van een trimester of maximum 1 jaar moet weggewerkt zijn.
Wil je graag duidelijke afspraken rond inhaalrust in je arbeidsreglement opnemen? BizPlus zet de puntjes op de i.
Neem nu contact op.
Meer weten? Stel je vragen aan ons. We helpen je graag verder.