Een goed onthaalbeleid verkleint de kans dat nieuwe medewerkers snel weg zijn. Een medewerker die vertrekt, betekent opnieuw een vacature uitschrijven en de selectieprocedure van voor af aan opstarten. Weet je wat dit gemiddeld kost? 20 000 tot 25 000 euro! Hoe je dit kan voorkomen? Simpel, met WATER.
Welkom
Laat medewerkers zich al van dag 1, al van het eerste uur, de eerste minuut welkom voelen. Verwelkom de nieuwkomers persoonlijk. Blokkeer hiervoor de nodige tijd in je agenda, ook al is het maar heel even en kan je daarna de rondleiding en het doorlopen van de onthaalbrochure overlaten aan een collega peter/meter.
Aandacht
Je medewerkers voldoende aandacht geven, dat moet je als zaakvoerder altijd doen. Maar doe dit extra bij het begin van een tewerkstelling. Is elk punt uit het arbeidsreglement duidelijk? Is de werkplek in orde? Is het eerste functioneringsgesprek gepland? Vind hierbij een goed evenwicht. Té veel aandacht geven kan als ‘controle’ aangevoeld worden, té weinig aandacht als ‘verwaarlozing’. Ook hier kan je deze taken delegeren aan een ervaren collega.
Tijd
De strategie ‘zwemmen of verzuipen’ werkt niet meer. Geef ‘de groentjes’ in je bedrijf voldoende tijd om te wennen aan de bedrijfscultuur, om zich in te werken in de job en om zich te integreren in het team. Om die tijd zo kort mogelijk te houden is een goede begeleiding noodzakelijk.
Erkenning
Apprecieer de nieuwe talenten, de nieuwe inzichten en de input van de nieuwe collega’s. Dit kan op een formele manier zoals bijvoorbeeld met de loonbonus of met een bedrijfswagen. Maar informele erkenning door de direct leidinggevende is minstens zo belangrijk. Een letterlijk of figuurlijk schouderklopje doet mensen groeien.
Respect
Respect is een ‘klapdeur’. Gaat de deur open vanuit werkgeverskant, dan keert ze terug vanuit werknemerskant. Maar respect voelt voor iedereen anders aan. Durf ernaar vragen al van bij de sollicitatiegesprekken. En kom erop terug in de functioneringsgesprekken. Is respect al een van jouw bedrijfswaarden, neergeschreven in je visie en missie?
Als je met water tot 25 000 euro kan besparen, kan jij je medewerkers voortaan eens meer trakteren op CHAMPAGNE.
Hulp nodig? Wij drinken graag water 😉