Studentenjobs blijven populair. Jongeren verdienen graag wat bij. En voor jou als werkgever zijn ze een extra kracht in het team. De nieuwe regering speelt hierop in en wil het voor jobstudenten nóg aantrekkelijker maken om aan de slag te gaan. Wat verandert er precies? En wat betekent dat voor jou als werkgever? We zetten het graag op een rij.
Zo was het sinds eind 2024
Eind 2024 kwam er een einde aan de tijdelijke uitbreiding van het aantal uren dat een student kon werken. De 600 uren op jaarbasis daalden terug naar 475 uren zoals het oude contingent voorzag.
Dit voorziet de nieuwe regering
Nu wil de nieuwe regering dit terugdraaien én hier bovenop 50 extra uren voorzien. Dus in totaal 650 uren op jaarbasis en dit voor onbepaalde duur.
Het is de bedoeling dat dit nieuwe contingent retroactief ingaat vanaf 1 januari 2025. Het is wel nog even wachten op de publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad.
Hoger maximumbedrag
Samen met het contingent zal ook het maximumbedrag aan nettobestaansmiddelen waarover een kind mag beschikken opgetrokken worden. Dit is van belang om als student nog steeds fiscaal ten laste te blijven van de ouder(s). Studenten zullen nu tot 21.840 euro per jaar mogen verdienen en toch fiscaal ten laste blijven van hun ouders.
Hoe sluit je een overeenkomst met een student correct af?
- Vraag het inschrijvingsbewijs van de schoolinstelling voor het lopende school- of academiejaar.
- Bezorg de student een schriftelijke studentenovereenkomst met duidelijke vermelding van het uurrooster, de taakomschrijving en het loon.
- Voer een dimona-aangifte uit vóór de aanvang van prestaties.
- Bezorg een (digitaal) exemplaar van het arbeidsreglement waarbij de student ook het ontvangstbewijs ondertekent.
- Vergeet je arbeidsongevallenverzekering niet op de hoogte te brengen.
Wil je alles in orde brengen om jobstudenten in te schakelen? BizPlus zet voor jou de puntjes op de i. Contacteer ons nu.