Patrick Chalmet

Patrick Chalmet
0474 99 09 16

Danielle Henneberg

Danielle Henneberg
0472 24 00 04

Ilse Huwel

Ilse Huwel
0474 32 34 75

Blog

Pesten op het werk? Laat je horen!

Bart voelt zich niet goed op het werk. Staan er leuke activiteiten op het programma? Dan valt Bart uit de boot. Is er belangrijke informatie voor Bart om zijn werk naar behoren uit te voeren? Dan stroomt dit niet door tot bij hem. Met alle gevolgen van dien. En het team? Die moeten niets van hem weten en slingeren de ene gemene opmerking na de andere naar zijn hoofd. Tot groot jolijt van de rest. Bart is slachtoffer van pesten op het werk. Een traumatiserende ervaring die je niemand toewenst.

Wat kan jij doen als werkgever om dit te stoppen? En vooral om dit te voorkomen?

Wees alert voor de signalen.

Je ziet de vrolijke maar introverte Bart stilaan veranderen. Hij is teruggetrokken en angstig. Hij is vaker afwezig. Hij ziet er vermoeid uit en laat steken vallen tijdens zijn werk. Negeer deze signalen zeker niet. Zie dit niet zomaar als kwade wil of gebrek aan motivatie. Wimpel meldingen van andere medewerkers niet af. Neem dit serieus.

Luister naar alle partijen.

Je hebt het slachtoffer, de pesters en de omstaanders. Luister naar het verhaal van alle partijen. Enkel zo krijg je een duidelijk beeld van wat er op de werkvloer gaande is.

Stel een neutrale vertrouwenspersoon aan.

Elk bedrijf heeft medewerkers die zich neutraal opstellen en die vertrouwen uitstralen. Tegen deze persoon kan Bart zijn verhaal doen. Zorg dat iedereen weet wie die persoon is en waarvoor je bij hem of haar terecht kan.

Neem een duidelijk standpunt in tegen pesten.

Een onschuldig grapje groeit uit tot verschrikkelijke pesterijen. Wat eerst lachend ontvangen werd, is nu vreselijk kwetsend. Laat het niet zover komen. Maak al duidelijk dat pesten in je bedrijf niet getolereerd wordt, nog voor het aan de orde is. Neem dit op in je arbeidsreglement.

Zorg als werkgever voor een aangename werksfeer. 

Geef zelf het goede voorbeeld. Toon het belang wederzijds respect. Grijp snel in als je ziet dat de sfeer kantelt. Geef complimenten. Motiveer.

 
Contacteer Bizplus voor het optimaliseren van het luik welzijn in je arbeidsreglement.