Patrick Chalmet

Patrick Chalmet
0474 99 09 16

Danielle Henneberg

Danielle Henneberg
0472 24 00 04

Ilse Huwel

Ilse Huwel
0474 32 34 75

Blog

Laat je niet verrassen door aangekondigde controles

Peter heeft groene vingers. Hij zet al een tiental jaar het tuinbouwbedrijf van zijn vader verder. En met succes. Het bedrijf groeide en nog steeds zijn de ambities van Peter niet uitgebloeid.

Toen Peter in juni van dit jaar een mailtje van BizPlus in zijn overvolle mailbox ontving met de aankondiging van de flitscontroles in de groensector, liet hij er geen gras over groeien. Hij liet zich bijstaan door BizPlus om zijn sociale administratie van een grondige doorlichting te voorzien. En gelukkig maar ...

Peter kreeg controle door het ‘SIOD’, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Dit is een orgaan dat de federale sociale-inspectiediensten ondersteunt in hun strijd tegen de illegale arbeid en de sociale fraude.

Zelf voert de dienst geen eigen opsporingsonderzoeken uit, dus ze zullen zich alvast niet aanmelden in jouw onderneming. Wat valt er dan wel te leren van deze dienst?

Wel, op hun website (www.siod.belgie.be) verschijnt jaarlijks een overzicht van de sectoren die een flitscontrole kunnen verwachten op de naleving van de sociale wetgeving. Meer nog, ook de periode waarin deze worden ingepland, vind je er terug.

Aangezien de SIOD vooral mikt op een gedragswijziging bij werkgevers om de sociale wetgeving beter na te leven, stellen ze op hun website ook checklists ter beschikking, voor diverse sectoren. Met die checklists kan je een zelfcontrole doorvoeren, nog voor de inspecteur effectief over de vloer komt.

Wil je echt goed voorbereid zijn op een (on)aangekondigde controle? Doe dan zoals Peter en laat BizPlus je sociale administratie doorlichten.

Contacteer BizPlus