Het mobiliteitsbudget wordt steeds populairder. En terecht, want het is voor jou als werkgever een budgetneutraal alternatief voor een bedrijfswagen.
Voor jouw medewerkers biedt het dan weer een enorme waaier aan mogelijkheden. Daar waar het oorspronkelijk enkel diende om je wagenpark te vergroenen, is het sinds een tweetal jaar bijvoorbeeld ook mogelijk om tussen te komen in de huisvestingskosten. Dit verklaart meteen ook de stijgende populariteit van dit systeem. Jouw medewerker krijgt vrijheid om te kiezen. Iets wat de retentie van je personeel en jouw aantrekkelijkheid als werkgever absoluut ten goede komt.
Kortom, het mobiliteitsbudget is dé manier om jouw employer branding te versterken.
Bedrijfswagen versus mobiliteitsbudget
Bied je als werkgever al gedurende minstens 3 jaar ononderbroken bedrijfswagens aan je personeel aan? Dan kan je dit omruilen tot een jaarlijks mobiliteitsbudget.
Wat houdt het mobiliteitsbudget in?
Je berekent de totale jaarlijkse bruto kost van de bedrijfswagen. Dit leg je vast in een individueel jaarbudget.
Voor jou als werkgever is dit dus volledig budgetneutraal. En voor jouw medewerkers is het een wereld van verschil, want zij kunnen vanaf nu hun budget zelf invullen. Wees er maar zeker van dat iedereen hier ontzettend tevreden mee zal zijn.
Hoe kan jouw medewerker het mobiliteitsbudget invullen?
Er zijn twee mogelijkheden:
- Jouw medewerker spendeert het budget aan een milieuvriendelijke wagen.
- Jouw medewerker kiest voor duurzame vervoersmiddelen en diensten.
Welke duurzame vervoersmiddelen en diensten zijn toegelaten in het mobiliteitsbudget?
Deze optie biedt een waaier aan mogelijkheden:
- Een abonnement voor het openbaar vervoer voor de gezinsleden
- Aankoop van een fiets
- …
En nu volgt de kers op de taart. Woont jouw medewerker binnen een straal van 10 km van het werk of werkt jouw medewerker minstens 3 dagen per week van thuis uit? Dan kan die het mobiliteitsbudget spenderen aan huurkosten of intresten en kapitaalaflossingen van een hypothecaire lening. Zo ruilt jouw medewerker de bedrijfswagen in ten voordele van de eigen huisvestingskosten.
Valt jouw medewerker uit de boot? Dan biedt pijler 2 zeker en vast nog voldoende interessante mogelijkheden.
Wat als het mobiliteitsbudget niet volledig besteed is?
Zie je dat je medewerker op het einde van het jaar nog een deel van het mobiliteitsbudget over heeft? Dan krijgt die het saldo uitbetaald in cash, na inhouding van een bijzondere bijdrage van 38,07%.
Dit bepaal je als werkgever
Als werkgever heb je uiteraard een aantal keuzes in handen. Zo bepaal je onder andere wie binnen je bedrijf in aanmerking komt voor het mobiliteitsbudget, welke duurzame vervoersmiddelen je kiest, …
Zie je het al volledig zitten om het mobiliteitsbudget in jouw bedrijf in te voeren? Laat je hierbij ondersteunen door BizPlus. Wij maken de juiste berekeningen en helpen je om de invulling van het mobiliteitsbudget vast te leggen.
Meer weten? Stel je vragen aan ons. We helpen je graag verder.