Je hoorde het wellicht al via de media. De tijdelijke werkloosheid energie is een feit. Eind juni werd de tijdelijke werkloosheid wegens de coronapandemie afgesloten. Sindsdien zijn terug de normale procedures voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht van toepassing. Toch werd op 1 oktober een nieuw stelsel leven in geblazen. En terecht, want de perikelen rond energie vragen extra maatregelen. Maar dat maakt het er allemaal voor jou als ondernemer niet eenvoudiger op. Daarom vatten we de huidige stand van zaken even samen.
Tijdelijke werkloosheid energie
Voor welke bedrijven?
Voor alle bedrijven die wankelen door de stijgende kosten voor gas en elektriciteit en aan een van deze twee voorwaarden voldoen.
- Ofwel is je energiefactuur verdubbeld.
- Ofwel bedragen jouw energiekosten minstens 3% van de toegevoegde waarde.
Voor wie?
Zowel voor arbeiders als bedienden.
Binnen welke periode?
Voorlopig loopt deze regeling van 1 oktober tot en met 31 december 2022.
Welke regeling ?
- Volledige werkloosheidsdagen die elkaar gedurende 4 weken opvolgen.
- Gedeeltelijke werkloosheid waarbij werkloosheidsdagen afgewisseld worden met minder dan 3 arbeidsdagen per week of minstens 1 arbeidsweek per 2 weken, momenteel mogelijk tot het einde van het jaar.
Hoeveel bedraagt de uitkering?
De medewerker ontvangt via de RVA een uitkering die gelijk is aan 70% van het loon (geplafonneerd op 3.075,04 euro/maand).
Daarnaast ontvangt de werknemer nog een toeslag van 6,22 euro per werkloosheidsdag (via werkgever of fonds).
Wat als je niet aan de criteria voor tijdelijke werkloosheid energie voldoet?
Dan kan je nog steeds beroep doen op de klassieke economische werkloosheid. Let wel: de aanvraagprocedure voor bedienden verloopt hierbij anders dan voor arbeiders. Dit geldt als je kunt aantonen dat er een daling is in omzet of productie.
Neem contact op met BizPlus voor een correcte aanvraag van de tijdelijke werkloosheid energie.