Relance overuren presteren kan nog tot december 2022. Het gaat over 120 uren voor werknemers in de privé-sector. Dit zijn zogenaamde bruto-netto overuren. Je betaalt hier geen RSZ-bijdagen, bedrijfsvoorheffing en toeslag van 50% of 100% op. Interessant! Maar ook voor deeltijdse werknemers?
De uren die een deeltijdse werknemer bovenop het uurrooster presteert, zijn geen echte overuren. En dus ook geen relance overuren. Het zijn wel bijkomende uren. Pas als je de grenzen van een voltijdse tewerkstelling overschrijdt, valt dit onder de noemer overuren.
Een voorbeeld. Mieke heeft werkdagen van 6 uren. Dat komt dus op 30 uren per week. Op maandag werkt ze uitzonderlijk 8 uren. De 2 bijkomende uren zijn in dit geval geen overuren, maar zogenaamde meeruren. Want op weekbasis werkt ze 32 uren, terwijl de voltijdse arbeidsduur in de onderneming 38 uren is.
Deeltijdse werknemers krijgen elke maand een bepaald saldo aan meeruren. Dit zijn bijkomende uren die aan 100% worden uitbetaald. Zonder toeslag dus.
- Vast uurrooster: saldo van 12 bijkomende uren per maand.
- Variabel uurrooster: saldo van 3 uren en 14 minuten per week met een maximum van 168 uren per jaar.
De administratie hierrond is anders dan bij voltijdse werknemers. Je houdt de bijkomende uren van de deeltijdse werknemers bij in een systeem van tijdsopvolging of in een afwijkingsregister.
> DOWNLOAD GRATIS HET AFWIJKINGSDOCUMENT DEELTIJDSE ARBEID
Overschrijdt de deeltijdse werknemer toch de voltijdse arbeidsduur? Dan is er wel sprake van overuren en kan dit als relance-overuren opgenomen worden.
Contacteer BizPlus voor alle informatie rond overuren en meeruren.