Onbeperkt werken als student? Dat heeft gevolgen, zowel voor de student als voor de ouders. Met de zomer voor de deur zetten we daarom nog eens alle grenzen rond studentenarbeid op een rijtje.
Voor de student
Een student kan op jaarbasis 600 uren tegen verminderde sociale bijdragen werken. Meer uren werken is mogelijk, maar vanaf het 600ste uur gelden de gewone sociale bijdragen. Voor de student betekent dit een lager nettoloon. In dit geval gebruiken we ook de term ‘werkstudent’.
Voor de ouders
Wat met het groeipakket?
Het groeipakket is wat we vroeger de kinderbijslag noemden. Tot en met de maand waarin de student 18 jaar wordt, kan die onbeperkt werken als student zonder effect op het Groeipakket. Dus ook meer dan 600 uren, mits het lager nettoloon voor de student zelf.
Vanaf 18 tot 25 jaar veranderen de spelregels.
- Werkt de student maximum 600 uren per jaar, dan blijft het Groeipakket doorlopen zoals het was.
- Gaat het over meer dan 600 uren en is de student met andere woorden een werkstudent, dan wordt gekeken naar het aantal uren tewerkstelling per maand. Bij meer dan 80 uren per maand, gaat het Groeipakket verloren.
Wat met het effect op de belastingen van de ouders?
Om fiscaal ten laste te blijven van de ouders, spelen het inkomen en de gezinssituatie een rol. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen alleenstaande of gehuwde ouders. De bedragen die de student maximaal mag verdienen zonder effect op de belastingen, veranderen elk jaar.
In 2023 zijn dit de limieten. Verdient de student dit jaar met andere woorden bruto meer dan deze bedragen, dan betalen de ouders meer belastingen.
- 7.965 euro, als de ouders samen worden belast
- 10.090 euro, als de ouder alleen wordt belast
- 11.952,50 euro, als de ouders alleen worden belast en de student andersvalide is
Let wel. Deze bedragen gelden enkel als de student geen andere bestaansmiddelen heeft dan het loon uit studentenarbeid én ook geen werkelijke beroepskosten aangeeft.
Wil je zeker weten dat jouw student zijn grenzen bewaakt? Contacteer ons nu.