Vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om relance-uren te presteren. Deze goedkope vrijwillige overuren golden als crisismaatregel en hadden bijgevolg een beperkte geldigheidsduur. Of er nog een nieuw pakket aan relance-uren komt, is niet uitgesloten. Van zodra meer nieuws, komen wij hierop terug.
Op vandaag blijven de ‘gewone’ vrijwillige overuren wel nog steeds mogelijk.
Wat?
Het principe van vrijwillige uren is eenvoudig: werkgever en werknemer komen overeen om overuren te presteren. En dit op vrijwillige basis. Dit kan tot 120 uren per kalenderjaar (voor Horeca tot 360 uren, zonder loontoeslag).
Voor vrijwillige overuren moet geen inhaalrust worden toegekend. Je betaalt een loontoeslag (aan 50% of aan 100% indien gepresteerd op zon-of feestdag) samen met het loon van de prestaties van die maand. Op deze loontoeslag zijn ook RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing verschuldigd.
Hoe?
Wil je dit in je bedrijf invoeren? Dan is het op zich heel simpel. Werkgever en werknemer sluiten een onderlinge overeenkomst die zes maanden geldig blijft en telkens kan worden hernieuwd.
En net daar loopt het vaak verkeerd. De overeenkomst wordt niet opgemaakt of niet meer hernieuwd, waardoor de toepassing ervan niet wettelijk is.
Tip: maak vóór de prestatie van vrijwillige overuren een overeenkomst op en hou de geldigheidsdatum goed bij.
Hulp nodig? Schakel BizPlus in voor de opmaak van een overeenkomst vrijwillige overuren.