Het antwoord op deze vraag is niet altijd voor de hand liggend, zo blijkt.
Vaak wordt nog gedacht dat het om de helft van een voltijdse arbeid gaat. Dit is alvast correct maar zeker niet volledig. Ook 37 uur per week werken, terwijl de voltijdse collega’s 38 uur per week werken, is deeltijds.
Toch is het antwoord simpel: deeltijdse arbeid is alle arbeid die niet voltijds is.
Geldt er ook een minimum aantal deeltijdse uren per week?
In principe moet een deeltijdse werknemer minstens 1/3de werken van de voltijdse arbeid die werknemers van dezelfde categorie in de onderneming presteren. Wanneer een voltijdse bediende dus 38u per week werkt, dan moet de deeltijdse collega minstens 12 uur 40 minuten per week tewerkgesteld worden.
Hierop bestaan een aantal uitzonderingen:
– Studenten
– Schoonmaakpersoneel
Zij kunnen een deeltijdse (studenten)overeenkomst sluiten waarvan het aantal uren per week lager ligt dan 1/3de van hun voltijdse collega.
– Afwijkend contract
Dit zijn arbeidsovereenkomsten met dagelijkse prestaties van minimaal 4 uren volgens een vast werkrooster. Bijkomende prestaties zijn niet toegestaan, tenzij onmiddellijk voorafgaand of volgend op arbeidsprestaties. Deze meeruren geven dan recht op een overloontoeslag van 50% of 100%.
Bijvoorbeeld: maandag van 12 uur tot 16 uur en woensdag van 8 uur tot 12 uur. De totale wekelijkse arbeidsduur bedraagt 8 uren.
“Is dit nu allemaal zo strikt?”, wordt ons wel eens gevraagd. Toch wel, als je weet welke risico’s eraan verbonden zijn. De werkgever moet immers het loon betalen voor 1/3de van de voltijdse arbeidsduur, ongeacht het aantal uren dat de medewerker effectief werkt.
Laat BizPlus je helpen voor wat op het eerste gezicht zonder risico lijkt.
Aarzel niet ons te contacteren.