Moederschapsverlof, een mooie tijd voor je medewerker en je wilt haar alle tijd geven om te wennen aan haar nieuwe gezinssituatie. Daarnaast kijk je natuurlijk uit naar haar terugkomst om zo de onderneming terug op volle kracht te laten draaien.
Maar wanneer mag ze terugkomen?
De regels zijn recent veranderd en dat kan verwarring brengen bij zowel medewerker als werkgever. De correcte datum is essentieel voor een goeie planning en werking van de onderneming.
Een opfrissing van de wetgeving :
Algemeen :
- De moederschapsrust bedraagt in totaal 15 weken waarvan 6 weken vóór de geboorte (prenataal) en 9 weken ná de geboorte (postnataal)
- Bepaalde periodes van inactiviteit, die gelijkgesteld zijn met arbeid, en die plaatsvinden in de periode vanaf de zesde week vóór de bevalling, kunnen de postnatale rust verlengen.
Oude wetgeving :
- Tijdelijke werkloosheid overmacht, economische werkloosheid , arbeidsongeschiktheid wegens ziekte en ongeval en de volledige werkverwijdering werden niet gelijkgesteld met arbeid
- Gevolg : geen verlenging van 6 weken mogelijk na de verplichte moederschapsrust van 9 weken
Nieuwe wetgeving : Bovengenoemde periodes van inactiviteit worden gelijkgesteld.
Concreet : de nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat de periode van inactiviteit die zich voordoet in de prenatale periode niet ingekort worden op het moederschapsverlof.
Let wel: aangezien dit met een terugwerkend effect werd goedgekeurd vanaf 1 maart 2020 kan dit gevolgen hebben op de lopende moederschapsverloven.
We doen écht ons best om het je zo duidelijk mogelijk uit te leggen, maar we begrijpen het helemaal als dit nog niet zo zou zijn. Daarom: aarzel niet en contacteer ons meteen en blijf niet met je vragen zitten.