In Vlaanderen zetten er zich elke dag duizenden mensen vrijwillig in. Vrijwilligers geven uit vrije wil, onbetaald een stuk van hun tijd aan een organisatie. We spreken van vrijwilligerswerk als:
- mensen zich inzetten in een organisatie die geen winst nastreeft;
- ze dit onbezoldigd doen: vrijwilligerswerk wordt nooit betaald. Vrijwilligers mogen wel een kostenvergoeding ontvangen, maar volgens strikte regels.
- ze dit vrijwillig doen: niemand kan gedwongen worden om vrijwilligerswerk te doen. Een stage, een PWA-opdracht, gemeenschapsdienst of een alternatieve sanctie,… is daarom geen vrijwilligerswerk volgens de wet.
Bron: www.vlaanderenvrijwilligt.be
Het bestaan van vrijwilligers is voor onze maatschappij van onschatbaar belang. In de eerste plaats voor de organisatie waar de vrijwilliger werk verricht. In sectoren met beperkte werkingsmiddelen zijn een paar (of meer) extra helpende handen meer dan welkom. Maar vooral voor de vrijwilliger geeft zijn of haar dienstbaarheid ongelooflijk veel voldoening, een zinvolle tijdsbesteding, een boost voor het leven.
Daarom, vergeet vrijwilligers niet te waarderen. In het bijzonder in deze week van de vrijwilligers. Je komt ze overal tegen: in de sportclub, in de vereniging, op scholen, in ziekenhuizen en woon-zorg centra. Het zijn die mensen die je kinderen de straat oversteken, die ouderen gezelschap houden, die daklozen een gezellig kerstmaal aanbieden.
Overweeg je ook om vrijwilligers aan te trekken? Opgelet! Neem eerst contact op met BizPlus, want niet iedereen kan vrijwilligers tewerkstellen. Kan je dit wel, dan is daarvoor een specifieke regelgeving van toepassing. Ook daarvoor kan je bij BizPlus terecht.