De zomer staat voor de deur en je wilt je medewerkers verrassen met een pré congé drink.Tof! Doen! Geniet ervan! Toch is deze geste niet zonder gevaar. Hoewel het voor iedereen duidelijk is dat je niet onder invloed naar het werk komt, is er een grotere onduidelijkheid over het nuttigen van alcohol tijdens en ná het werk. Wie is er uiteindelijk verantwoordelijk?
Er zijn 4 mogelijke situaties:
1. Mark komt onder invloed toe op het werk.
Je bent als werkgever verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving waardoor je mensen onder invloed niet laat werken. Je stuurt Mark dus veilig naar huis en wijst hem op de gevolgen van alcohol op de werkvloer maar koppelt er nog geen sancties aan. Ook voor mobiele werknemers geldt dit principe.
2. Luc sluit graag de vergadering af met een glaasje wijn op het einde van de werkdag.
Je bent als werkgever verplicht om een preventief alcohol- en drugsbeleid te voorzien waarin alle regels klaar en duidelijk worden opgenomen. Alcohol hoeft dus niet verbannen te worden.
3. Karen en Sabine gaan na het werk samen een terrasje doen.
Dit is hun verantwoordelijkheid maar indien er een ongeval plaatsvindt op weg naar huis, zal de verzekeraar bepalen of dit een arbeidsgerelateerd ongeval is.
4. Een pré congé drink
Klaar en duidelijk : tijdens de arbeidstijd en op weg naar huis is de werkgever aansprakelijk bij een mogelijk ongeval. Let wel: als de werkgever een medewerker dronken naar huis laat vertrekken kan er sprake zijn van nalatigheid..
Kortom: het is in ieder geval van belangrijk dat de regels die in jouw onderneming van toepassing zijn, duidelijk in het arbeidsreglement worden vastgelegd.
Ben je niet zeker of dit correct opgenomen is in je arbeidsreglement? Contacteer BizPlus.