Patrick Chalmet

Patrick Chalmet
0474 99 09 16

Danielle Henneberg

Danielle Henneberg
0472 24 00 04

Ilse Huwel

Ilse Huwel
0474 32 34 75

Blog

5 tips om tijdens je verlof het werk aan de kant te zetten

De rapporten zijn uitgedeeld. De meeste proclamaties zijn achter de rug. Tijd voor de jeugd om volop te genieten van vakantiekampen, festivals en... heerlijk niets doen.

Ook jouw medewerkers hebben nood aan wat rust na een drukke periode. Het moment om verlof te nemen is aangebroken. Maar lukt het echt om volledig los te komen van alles zoals tijdens die zorgeloze jeugdjaren? De overgang van werkmodus naar vakantie is niet voor elke medewerker evident. Toch is het broodnodig om eens de batterijen op te laden en met nieuwe energie opnieuw te starten.

Helaas bestaat de knop in het gezegde ‘de knop omdraaien’ niet echt. Je moet helemaal op je eentje zien los te komen van de gedachten aan het werk. Hoe doe je dat? Gebruik deze 5 tips en deel ze met je medewerkers.

Ja echt! Praat hierover met je medewerkers. Wij hebben het je extra gemakkelijk gemaakt met een leuke affiche. Gratis te downloaden.
 
 1. Een goede voorbereiding voor een gerust gemoed.
  Zorg dat je de weken voor je vakantie jouw werk netjes afrondt. Lukt het niet om alles te doen? Geef dan duidelijke instructies aan de collega’s die het even van je overnemen.

   
 2. Maak goede afspraken omtrent bereikbaarheid.
  Begint jouw telefoon al te rinkelen van zodra je jouw vakantiebestemming bereikt hebt? Weg sfeer, daar is de werkmodus weer. Dit is extreem frustrerend. Maak op voorhand goede afspraken met jouw team over bereikbaarheid. Het is echt wel ok om eventjes helemaal van de radar te verdwijnen. Zorg er dan wel voor dat iedereen hiervan op de hoogte is.

   
 3. Ga voor digitale detox.
  We zijn vergroeid met onze smartphone. De vrees om dingen te missen maakt ons verslaafd aan de digitale wereld. Hierdoor lopen werk en privé vaak dooreen. Dat kan, als dit je geen onnodige stress bezorgt. Maar leg tijdens je vakantie die telefoon toch eens helemaal aan de kant. Zet de meldingen af, zeker voor werkgerelateerde zaken.

   
 4. Neem meerdere weken vakantie en maak plannen.
  Een weekendje weg is leuk, maar niet genoeg om voldoende op te laden. Neem 3 weken vakantie. Maak een lijstje van alles wat je wil doen. Want zonder plannen dreig je in het spreekwoordelijke gat te vallen. En wordt jouw onrustige brein alleen maar rustelozer. Ultieme rust in het hoofd is het doel.

   
 5. Gun jezelf de tijd om na het verlof weer op te starten.
  Haast en spoed is zelden goed. Wil je vanaf dag 1 na je verlof al weer een afgewerkte mailbox, dan begint de stress al toe te slaan tijdens de laatste dagen van je vakantie. Dat is absolute zonde. Zorg dat je met een frisse geest start en je zal zien dat je op enkele dagen tijd al heel wat kan bereiken.